fbpx

Benefiet Bülent Öztürk

Op zaterdag 7 oktober om 17u vindt in Cinema Cartoons een benefietavond plaats die in het teken staat van het werk van de Koerdisch-Antwerpse filmmaker Bülent Öztürk. Öztürk ging afgelopen februari en maart filmen in de regio’s in Turkije en Syrië die door de zware aardbevingen getroffen werden (o.a. in Öztürks geboortestreek Urfa/Gaziantep). Öztürk is momenteel volop bezig met de montage van de aangrijpende documentaire die het resultaat zal zijn van deze draaiperiode. Geen focus op het dodencijfer, maar wel op diep verborgen menselijke emoties bij mensen die wonen in een land dat de Aanbestedingswet al 192 keer heeft gewijzigd. Een dergelijk filmproject (Saklamak/ Het Verborgene genaamd) kan door de onvoorspelbaarheid van de gebeurtenissen niet voorbereid of gepland worden. Er waren dan ook geen financiële middelen om de film te maken. De regisseur startte een crowdfundingsactie op om deze filmproductie te kunnen verwezenlijken. De opbrengst van onderhavige benefietavond gaat naar deze crowdfundingsactie.

Op het programma staat eerder werk van Öztürk. De regisseur zelf zal aanwezig zijn, zijn werk toelichten en o.a. tijd maken om vragen uit het publiek te beantwoorden. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in het café van Cinema Cartoons. Bij de prijs van het ticket is een drankje inbegrepen.

Programma:

- Houses with small windows (2013, 15 min, Engels ondertiteld.)

Deze kortfilm is het portret van een eerwraak in het landelijke, Koerdische zuidoosten van Turkije. De 22-jarige Dilan betaalt haar verboden liefde voor een jongeman in een naburig dorp met haar leven. Ze heeft haar familie ten schande gebracht en wordt door haar eigen broers vermoord. Zoals de traditie het wil, moet haar leven gecompenseerd worden.

Houses with Small Windows werd o.a. bekroond als beste Europese, korte film op het filmfestival van Venetië en werd genomineerd voor de 26e European Film Awards in Berlijn. In België ontving de film een 'Ensor' voor beste korte film op het filmfestival van Oostende.

- Beklemek [Waiting] (2012, 50 min, Nederlands ondertiteld.)

Beklemek is een beklijvende documentaire over de nasleep van de verwoestende aardbeving die op 23 oktober 2011 het oosten van Turkije (aan de grens met Iran) trof. Samen met cameravrouw Hadewych Cocquyt en geluidsman Pol Vanlaer trok Bülent Oztürk naar de plek van de aardbeving, zo’n 600km van het geboortedorp van de regisseur. Het is een documentaire die als doel heeft herinneringen levend te houden. "Vandaag de dag wordt alles te snel vergeten, of gedwongen te worden vergeten" [cf. Öztürk]. De film volgt een rouwende vader (Sidik) met schuldgevoel en twee straatarme tieners (Atila en Eso) met een enorme overlevingsdrang. Allen proberen op hun manier om te gaan met de gevolgen van de natuurramp. Beklemek werd in 2012 o.a. bekroond als de beste documentaire film op het International Film Festival van Ankara en kreeg op de TRT Documentary Days in Istanbul de prijs voor Beste Documentaire.

Bülent Öztürk (geboren in 1975 in Bağlarbaşı, Urfa, Turkije) is een Belgisch-Koerdisch scenarioschrijver en regisseur uit Antwerpen (België). Hij kwam in 1995 als vluchteling naar België en studeerde in 2011 af als Master in de audiovisuele kunsten aan het RITS. Zijn films werden genomineerd voor en bekroond met verschillende (internationale) prijzen. Ze vallen op door hun minimalistische en documentaire stijl met spaarzaam gebruik van dialoog en de herhaling van sociaal en cultureel betrokken thema's. Inmiddels heeft Öztürk twee documentaires (een derde in de maak), een langspeelfilm en drie korte films op zijn naam staan: Orphans of the City (2020), Blue Silence (2017), Shadow (2015), Houses with small windows (2013), Waiting / Beklemek (2012), Time to Time/ Zaman Zaman (2010).

Wie de crowdfunding wil steunen los van deze filmavond kan dat doen via https://gofund.me/7e74b13b

* Omdat de opbrengst van deze benefietavond ten voordele van de crowdfundingsactie is, ligt de prijs voor een filmticket iets hoger dan u gewend bent.

Regisseur: Bülent Öztürk
Speelduur: 120 min
Taal:
Ondertiteling:
Releasedatum:
Klik op het tijdslot om tickets te bestellen
Zaterdag 07/10