Alexander Fehling (Rolle: Johann Radmann)

Alexander Fehling (Rol: Johann Radmann)

De film Im Labyrinth des Schweigens cirkelt rond een aantal gekende thema’s: de Tweede Wereldoorlog, de vernietigingskampen van Auschwitz en het Duitse ‘Wirtschaftswunder’. Het bijzondere aan Im Labyrinth des Schweigens is dat de film erin slaagt om deze thema’s op een nieuwe manier met elkaar te verbinden. De insteek van de film maakt het nog eens duidelijk: zulke thema’s mogen niet vergeten worden, zulke thema’s mogen niet verzwegen worden.
In de film probeert een jonge procureur, Johann Radmann, tegen dergelijk zwijgen te vechten. Het is een zwijgen dat op het einde van de jaren ’50 probeert om te slaan in vergetelheid. De Duitse opbloeiende economie lijkt deze ontwikkeling enkel te vergemakkelijken. Radmann verzet zich en begint een zoektocht naar daders en slachtoffers die kunnen getuigen over de misdaden in de concentratiekampen. Zijn werk zal uiteindelijk leiden tot het Auschwitz-proces in 1963-1965.
De film baseert zich losjes op het waargebeurde onderzoek, waarbij de figuur Johann Radmann staat voor de drie reële advocaten die het proces hebben voorbereid. Eén van hen, Gerhard Wiese, was aanwezig op de Duitse première van de film en werd met een staande ovatie begroet.

DE STANDAARD: “verdomd entertainend … meeslepend verteld” ****

LE SOIR: “originale et universelle … un film à ne pas manquer” ***

METRO: “begint bedrieglijk eenvoudig … gaandeweg voegt Ricciardelli echter nuances toe die de film een interessante, diepzinnige wending geven” ***

L’AVENIR: “poses les bonnes questions, sans tomber dans le mélodrame” ***

Speeldata